Oekraïne

pexels-cottonbro-5427216

in het door Rusland gecontroleerde Oekraïne Het in

Warschau gevestigde Human Rights Watch heeft voorbeelden gedocumenteerd van Russische troepen die oorlogswetten overtreden tegen burgers in Chernihiv, Kharkiv en Kiev, Oekraïne. Deze omvatten herhaalde verkrachtingen, twee standrechtelijke executies, één man op zes, en andere onwettige handelingen en bedreigingen tegen burgers tussen 27 februari en 14 maart 2022. Soldaten plunderden burgervoedsel, kleding en brandhout, en deze daders waren oorlogsmisdadigers.

“De voorbeelden die we hebben gedocumenteerd, zijn gruwelijke, met voorbedachten rade wreedheid en geweld tegen Oekraïense burgers”, zegt Hugh Williamson, directeur van Human Rights Watch voor Europa en Centraal-Azië. “Verkrachting, moord en andere brute daden tegen Russische gevangenen moeten als oorlogsmisdaden worden onderzocht.”

Human Rights Watch heeft telefonisch tien getuigen, slachtoffers en inwoners van de door Rusland bezette gebieden geïnterviewd. Individuen wordt gevraagd om alleen met hun voornaam of pseudoniem te worden geïdentificeerd voor hun veiligheid.

Op 4 maart arresteerden Russische troepen vijf mannen en executeerden een van hen in Bucha, 30 km ten noordwesten van Kiev. Een getuige zei dat soldaten de vijf mannen bevolen om op straat te knielen, hun T-shirts over hun hoofd trokken en één dood schoten tijdens de aanval. Een getuige beweerde: “Hij viel en de vrouwen schreeuwden.”

Volgens de moeder van een van de slachtoffers hebben Russische troepen op 27 februari ten minste zes mensen gearresteerd en geëxecuteerd in Staryi Bykiv in de regio Tsjernihiv. Ze zag de levenloze zes lichamen.

De 60-jarige man zegt dat een Russische soldaat hem op 4 maart in Zabuchchya, een dorp ten noordwesten van Kiev, heeft geslagen door een Russische soldaat en heeft gedreigd hem en zijn zoon te executeren. Een tweede soldaat weerhield de eerste ervan haar te doden, zei de man. In een apart interview bevestigde zijn dochter zijn verhaal.

Op 6 maart schoten Russische troepen een moeder en een 14-jarig kind dood toen ze uit een kelder kwamen in de stad Vorzel, 50 km ten noordwesten van Kiev. Een man die twee dagen later stierf in dezelfde kelder toen ze stierf en getuigenissen van anderen hoorde, zei Human Rights Watch. Zijn kind was op slag dood.

Een dame vertelde Human Rights Watch dat een Russische soldaat haar op 13 maart verkrachtte op een school in Charkov, waar zij en haar familie hun toevlucht zochten. Ze beweerde dat hij haar sloeg en haar gezicht, nek en haar opensneed. De vrouw vluchtte de volgende dag naar Charkov, waar ze medische zorg en andere voorzieningen kreeg. De vrouw bezorgde Human Rights Watch twee foto’s van haar verwondingen aan het gezicht.

Volgens Oekraïense burgers heeft het Russische leger voedsel, brandhout, kleding, kettingzagen, bijlen en benzine in beslag genomen.

Alle partijen bij het gewapende conflict in Oekraïne moeten zich houden aan het internationaal humanitair recht, het oorlogsrecht en het internationaal gewoonterecht. Strijdkrachten die gebieden controleren, zijn onderworpen aan internationale bezettingswetten en internationale mensenrechtenwetten zijn ook van toepassing.

De oorlogswetten verbieden opzettelijke moorden, verkrachting en ander seksueel geweld, marteling en onmenselijke behandeling van gevangengenomen strijders en burgers. De wet verbiedt plundering en plundering. Iedereen die dergelijke handelingen beveelt, pleegt of faciliteert, pleegt oorlogsmisdaden. Commandanten die op de hoogte waren of hadden moeten zijn van oorlogsmisdaden, maar niets deden, pleegden strafrechtelijke vervolging.

“Rusland moet beschuldigingen van oorlogsmisdaden door zijn strijdkrachten onderzoeken”, voegde Williamson eraan toe. “Commandanten moeten weten dat als ze moord en verkrachting niet aanpakken, ze persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor oorlogsmisdaden.”

Share this :
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on pinterest