Inzichten in een van de grootste oplichting op biologische boerderijen in de geschiedenis

pexels-lieke-kruishaar-3102906

Een oplichterij die bekend staat als “The Field of Schemes” heeft eindelijk de aandacht gekregen die het verdient.

Oplichters, intriganten en oplichters hebben zich gericht op biologische landbouw sinds de wet in 1990 werd ingevoerd. Randy Constant’s bio-zwendel van meerdere miljoenen dollars is waarschijnlijk het beste voorbeeld, en Mike Hendricks van de Kansas City Star heeft deze week een langverwachte diepe duik in hem gemaakt.

Randy Constant, die deze zomer zelfmoord pleegde, was het brein achter een biologisch graanplan dat veel problemen in de biologische landbouwgemeenschap aan het licht bracht en tot in de kern door elkaar schudde. Gedurende meer dan een decennium profiteerde hij aanzienlijk van het doorgeven van niet-biologische granen als biologisch, terwijl hij een respectabele biologische landbouwreputatie behield in zijn geboorteplaats Chillicothe, Missouri.

Hendricks relaas duikt in de hele reeks gebeurtenissen die leidden tot de dood van Constant, van een ster op de middelbare school tot een gevangenisstraf van tien jaar. Constant heeft meer dan $ 100 miljoen verdiend aan nagemaakte biologische granen door gebruik te maken van verschillende kwetsbaarheden in de biologische certificeringsindustrie.

Biologische voeding is een bedrijf met een omzet van $ 50 miljard per jaar dat snel groeit, waarbij klanten worden aangetrokken door producten die aan strengere milieuregels moeten voldoen dan traditionele maaltijden. Biologisch voedsel is niet per se gezonder dan traditioneel voedsel; Sommige van Constants mede-samenzweerders beweerden zelfs dat Constants bedrog niemand kwaad deed omdat het voedsel qua voedingswaarde gelijkwaardig was. Hiermee wordt flagrant voorbijgegaan aan het primaire doel van biologische voeding, namelijk het behoud van de bodemgezondheid en ecologische duurzaamheid.

Inspecteursaudits waren sporadisch, inconsistent en onvolledig, waardoor Constant erop moest vertrouwen. Hij gebruikte een techniek die bekend staat als “zouten“. Een inspectie kan kijken naar een kleine actieve biologische boerderij, maar toen het tijd was om te verkopen, werden de biologische producten vermengd met een veel grotere hoeveelheid conventionele producten. Volgens de New Food Economy werd Constant opgemerkt omdat anderen in de branche hem rapporteerden.

Het volledige verhaal is het lezen waard omdat het uitlegt hoe Constant decennialang nepgraan kon verkopen. Het onthult ook wat Constant met een deel van de fondsen deed, waaronder gokreizen naar Las Vegas en connecties met prostituees. Het is een van de beste verhalen over landbouwcriminaliteit van het jaar, maar het waarschuwt ook dat het biologische programma waar progressieve boeren op vertrouwen gebreken vertoont.

Share this :
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on pinterest